תרדמת (קומה)

תרדמת היא מצב ממושך של חוסר הכרה, במהלכה אדם אינו מגיב לסביבתו, ונראה כאילו הוא ישן. יחד עם זאת, שלא בדומה לשינה עמוקה, האדם אינו יכול להתעורר באמצעות גירוי כלשהו, כולל כאב.

הגורמים לתרדמת

תרדמת נגרמת באמצעות פגיעה מוחית, אשר עלולה להתרחש כתוצאה מלחץ מוגבר, דימום, ירידה בחמצן או הצטברות רעלים. הפגיעה עלולה להיות זמנית והפיכה, אך עלולה אף להיות קבועה. למעלה ממחצית מקרי התרדמת קשורים לחבלות ראש או הפרעות במערכת הדם של המוח. הבעיות אשר עלולות להוביל לתרדמת, כוללות:

טראומה. פגיעות ראש עלולות לגרום למוח להתנפח או לדמם. כאשר המוח מתנפח כתוצאה מטראומה, הנוזל נדחף כנגד הגולגולת. הנפיחות עלולה בסופו של דבר לגרום למוח להידחף כלפי מטה על גזע המוח, והמצב עלול לגרום לנזק במערכת הפעלת הרשתית, החלק במוח האחראי על עוררות ומודעות.

נפיחות. נפיחות רקמות המוח הוא מצב אשר עלול להתרחש גם בהעדר מצוקה. לעיתים, חוסר חמצן, חוסר איזון באלקטרוליטים, או הורמונים, עלול לגרום לנפיחות.

דימום. דימום בשכבות המוח עלול לגרום לתרדמת עקב נפיחות ודחיסה בצד הפגוע של המוח. דחיסה זו גורמת לנזק בגזע המוח. לחץ דם גבוה, מפרצות מוחיות וגידולים הם גורמים שאינם טראומיים המובילים לדימום מוחי.

שבץ מוחי. כאשר לא קיימת זרימת דם בחלק המרכזי של גזע המוח, או שקיים אובדן דם המלווה בנפיחות, עלולה להתרחש תרדמת.

רמות סוכר בדם. בקרב אנשים הסובלים מסוכרת, תרדמת עלולה להתרחש כאשר רמות הסוכר בדם גבוהות מאוד. מצב זה מכונה היפרגליקמיה. גם מצב של רמות סוכר נמוכות מידי בדם, עלול להוביל לתרדמת. סוג תרדמת זה הוא בדרך כלל הפיך, רגע שמטופלות רמות הסוכר בדם.

מחסור בחמצן. החמצן חיוני לתפקוד המוח. דום לב גורם להפסקה פתאומית של זרימת הדם והחמצן למוח, הנקראת היפוקסיה או אנוקסיה. לאחר ההחייאה, ניצולי דום לב "נופלים" לעיתים קרובות לתרדמת. מחסור בחמצן עלול להתרחש אף עם טביעה או חנק.

זיהום. זיהומים במערכת העצבים המרכזית, כגון דלקת קרום המוח או דלקת המוח, עלולים לגרום אף הם לתרדמת.

רעלים. חומרים הנמצאים בדרך כלל בגוף עלולים להצטבר לרמות רעילות אם הגוף אינו מצליח להיפטר מהם באופן נכון. כדוגמה, אמוניה עקב מחלת כבד, פחמן דו חמצני כתוצא מהתקף אסתמה חמור, או אוריאה כתוצאה מאי ספיקת הכליות, עלולים להצטבר לרמות רעילות בגוף. סמים ואלכוהול בכמויות גדולות עלולים אף הם לשבש את תפקוד תאי העצב במוח.

התקפים. התקף בודד מייצר תרדמת לעיתים רחוקות. אך התפקים מתמשכים, הנקראים סטטוס אפילפטיקוס, עלולים לגרום לתרדמת. התקפים חוזרים ונשנים עלולים למנוע מהמוח להתאושש בין ההתקפים, ומצב זה גורם לחוסר הכרה ותרדמת ממושכים.

טיפול לתרדמת

הטיפול תלוי בגורם. האנשים בסביבתו הקרובה של חולה התרדמת צריכים לספק מידע רב ככל הניתן לרופא, על מנת לסייע לו לקבוע את הגורם לתרדמת. טיפול רפואי מיידי הוא חיוני לטיפול במצבים אשר עשויים להיות הפיכים. לדוגמה, אם קיים זיהום שפוגע במוח, יתכן שיהיה צורך באנטיביוטיקה. גלוקוז עשוי להידרש במקרה של הלם סוכרתי.

ניתוח עשוי להקל את הלחץ על המוח עקב נפיחות, או לשם הסרת גידול. תרופות מסוימות עשויות לסייע בהקלת הנפיחות, או לשם עצירת ההתקפים במידת הצורך. באופן כללי, טיפול בתרדמת נחשב לטיפול תומך, וניתן לטפל במצב ביחידה לטיפול נמרץ.

קריאה מומלצת:

מידע כללי על תרדמת – מהי תרדמת? מה גורם לה? כיצד הגוף מתנהג במצב של תרדמת והאם ניתן להעיר חולים ממנה? האתר מכיל קישורים רלוונטים ללימוד הנושא.

תרדמת – סקירה – מאמר של קופת חולים מכבי המסביר  את הגורמים לתרדמת, הסימפטומים הנילווים אליה, אבחון וטיפול וסיבוכים אפשריים

נגישות