אקזמה – מהי ואיך מטפלים בה?

young-woman-sitting-on-the-couch-while-scratching-2022-12-15-18-13-48-utc (1)
תוכן עניינים

אקזמה נחשבת לאחת מבעיות העור הכי נפוצות. מצב הגורם לנו לחוש חוסר אונים ולהתגרד ללא הפסקה. אקזמה יכולה להופיע כמעט בכל אזור בגוף, החל מאזורי המפרקים כמו המרפקים והברכיים, דרך איברים שלמים בגוף כמו הגב או הצוואר ועד למצב מופשט של הופעתה בכל הגוף. תסמיניה כוללים כאמור גרד קיצוני, עור אדמומי ומודלק, חוסר נוחות ולעתים אף כאב. בשורות הבאות נענה על שאלות כמו מהגורם לאקזמה להיווצר על גבי העור, מה מחמיר ומה מקל עליה, איך מטפלים בה ועוד…

 

איך ומתי היא נוצרת?

אקזמה היא דלקת בעור. יש כל מיני סוגים שלה כאשר הפופולארית ביניהם מכונה אטופיק דרמטיטיס או אסטמה של העור. מדובר במחלה שלרוב תעבור מההורים לילדים, מצב גנטי נתון, אך לא בהכרח. הכתמים האדומים שמופיעים על העור מגרדים ויש מצבים חמורים שבהם האקזמה אפילו תהפוך לזיהום. טיפול הכרחי, הן במטרה למנוע את התקפים והן במטרה לקיים במצב העור הקיים. לתינוקות יש סיכוי גבוה יותר לסבול ממנה. עד היום לא יודעים מהן הסיבות הוודאיות להופעה של הדלקת, אך מחקרים רבים מראים כי מדובר בגורמים סביבתיים כמו אלרגיות, חוסר היגיינה, לחץ מוגבר ועוד… אם יודעים כיצד לנטר את המחלה, בהחלט ניתן לטפל בה.

 

גורמיים אפשריים להופעה של המחלה

כאמור יש כל מיני סוגים של אקזמה, למשל אקזמה אלרגית, אקזמה מסוג פומפוליקז ועוד. פגיעה במערכת החיסונית, חשיפה לגורמים אלרגניים כמו עשן של סיגריות או אבק עלולים לעודד את היווצרותה של המחלה. גם שינויים הורמונליים בעיקר אצל נשים, הזעה, מזונות אלרגניים כמו בוטנים או חלב פרה יכולים לגרום לגרד הקיצוני.

 

קיימים כל מיני סוגים של טיפולים למחלה. חלק מהטיפולים עוזרים להרגיע את התסמינים ומקלים על החולה, וחלקם מונעים אותם. בכל באופן, לפני שבוחרים טיפול כזה או אחר, חשוב להתייעץ עם רופא עור מומחה בתחום. משחות עם או ללא סטרואידים, תרופות הניתנות דרך הפה, תכשירים המכילים קורטיקוסטרואידים ואנטיהיסטמינים וניתנים במרשם -אלו ועוד מסייעים בהרגעה.

 

והנה כמה טיפים שיעזרו לכם

  1. שימרו על העור לח ועשו שימוש במוצרים מתאימים שאינם מכילים אלכוהול, מלחים וכיוצא בזה
  2. הקפידו ללבוש בגדים העשויים מרכיבים טבעיים כמו פשתן או כותנה
  3. התנהגו בעור בעדינות
  4. כבסו באמצעות מוצרים הנבדקו דרמטולוגית
  5. במידת הצורך מומלץ לבצע טסטים נגד אלרגיות כדי לשלול גורמים אלרגניים
  6. נסו מוצרים המיועדים לאטופיק ואקזמה ונמכרים ללא מרשם רופא ואינם מכילים את הרכיבים הפעילים, יכול מאוד להיות שזה יקל עליכם לפני מתן טיפול אינטנסיבי
  7. נסו להפחית רמות של מתח ושלבו בחייכם טיפול או כמה טיפולים מתחום הרפואה המשלימה כמו דיקור, טיפולי מגע, תזונה טבעית וכיוצא בזה
מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את:
נגישות