אלימות במשפחה היא תופעה קשה הפוגעת בכל שכבות האוכלוסייה ללא הבדל דת, גזע או מעמד סוציו-אקונומי. מדובר במעגל אלימות המתרחש בין בני זוג, הורים וילדים או בין בני משפחה אחרים. האלימות יכולה להיות פיזית, מילולית, רגשית, מינית או כלכלית. ההשלכות של התופעה הזו הן הרסניות ומשפיעות על כל המעורבים לאורך שנים.
סוגי אלימות נפוצים
אלימות פיזית כוללת מכות, בעיטות, דחיפות וכל סוג של פגיעה גופנית. אלימות מילולית ורגשית מתבטאת בצעקות, השפלות, איומים, ביקורת מתמדת והטלת אשמה. אלימות מינית במשפחה היא כל פעילות מינית שנעשית בכפייה וללא הסכמה, לרבות מקרי אינוס על ידי בן זוג או קרוב משפחה. אלימות כלכלית מתרחשת כאשר אחד מבני המשפחה שולט ומנצל את משאבי המשפחה, מונע גישה לכסף או מונע עצמאות כלכלית.
הגורמים לאלימות במשפחה
הגורמים לתופעה הם מורכבים ומגוונים. לעיתים מדובר בהעברה בין-דורית של דפוסי התנהגות אלימים שנלמדו בילדות. שימוש לרעה בחומרים ממכרים כגון אלכוהול וסמים עלול להגביר את הסיכון לאלימות. קשיים כלכליים, מתחים ולחצים עלולים אף הם לתרום להתפרצויות אלימות. חוסר איזון ביחסי הכוחות בין בני המשפחה, לצד תפיסות מוטעות לגבי מגדר ושליטה, הם גורמים נוספים.
השלכות
ההשלכות של תופעה קשה זו הן קשות ומתמשכות. נפגעי האלימות סובלים מפגיעות פיזיות, טראומה נפשית, חרדה, דיכאון ודימוי עצמי ירוד. ילדים החשופים לאלימות במשפחה נמצאים בסיכון מוגבר לבעיות רגשיות, חברתיות והתנהגותיות. הם עלולים לסבול מהישגים לימודיים נמוכים, קשיי הסתגלות ונטייה לאלימות בעצמם בבגרותם. התופעה פוגעת בתפקוד כולה ויוצרת דפוסים בעייתיים הנמשכים דורות.
דרכי התמודדות ומניעה
המודעות לתופעה זו וחומרתה היא צעד ראשון חשוב בהתמודדות עם התופעה. יש להגביר את החינוך והסברה לציבור הרחב על זכויות, גבולות ודרכים לקבלת סיוע. פיתוח מיומנויות תקשורת בונה, ניהול כעסים ופתרון סכסוכים ללא אלימות הם כלים חשובים למניעה. הרחבה והנגשה של שירותי תמיכה, ייעוץ ומקלטים לנפגעי אלימות חיונית לצמצום הפגיעה. אכיפת החוק, הגנה על הנפגעים וענישת התוקפים אף הן נדבכים משמעותיים בהתמודדות החברתית עם האלימות במשפחה.
סיכום
תופעה זו היא תופעה מזעזעת הגובה מחיר יקר מהפרט, המשפחה והחברה כולה. אסור להשלים עם קיומה או להתעלם ממנה. נדרשת עבודה רב-מערכתית ומתמשכת כדי לשים לה קץ. בידינו הכוח והאחריות למגר את מעגל האלימות, לחנך לערכים של כבוד הדדי ולהושיט יד לנפגעים. רק במאמץ משותף, תוך העלאת המודעות והרחבת המענים, נוכל לקדם שינוי אמיתי ולהבטיח שלום וביטחון בתוך המשפחה.