בעולם שבו אנו חיים, לא מעט אנשים שהיו עובדים מסורים לכל אורך חייהם עלולים למצוא את עצמם לפתע מאבדים את יכולת העבודה שלהם. לפעמים זה יכול להתרחש בעקבות התפרצות של מחלה פתאומית שגורמת לנכות, ולעיתים אף מדובר בתאונת עבודה. עם זאת, לא מעט אנשים עלולים להתבלבל בין נכות כללית לבין מקרים בהם אכן מדובר בתביעת אובדן כושר עבודה לגיטימית. בדיוק בשביל זה אנחנו כאן. במאמר הבא, החלטנו לעשות לכם סדר בכל הבלאגן ולהסביר לכם מה ההבדלים בין נכות כללית לאובדן כושר עבודה, וכמובן לרכז עבורכם מידע חשוב באשר לנושאים אלו.
ההבדלים העיקריים
רגע לפני שאתם בודקים איך מחשבים אובדן כושר עבודה – הרי שעליכם להבין מהם ההבדלים המשמעותיים ביותר בין נכות רפואית לבין מצב בו מדובר בתאונת עבודה לכל דבר ועניין. למעשה, נכות רפואית נמדדת בדרך כלל מ-1% ועד ל-100%. לעומת זאת, מדובר באובדן כושר עבודה רק בהינתן 5 דרגות נכות – 60%, 65%, 74%, 75% וכן גם 100%. ככל שדרגת הנכות גבוהה יותר, בהתאם החולה יהיה זכאי לקבל קצבה חודשית שהיא בעצם גדולה יותר. מעבר לכך, חשוב מאוד לדעת כי רמת הנכות הרפואית שנקבעה לחולה מסוים משפיעה בצורה משמעותית לגמרי על הפטור שלו ממיסים – הרי הזכאות לפטור מס מושפעת אך ורק מהנכות הרפואית איתה אדם מתמודד.
מתי אדם זכאי לפטור ממיסים?
רק אלו שיש להם מעל 90% נכות רפואית יוכלו לקבל פטור ממיסים. חשוב להדגיש כי במקרים כאלו, יכולת ההשתכרות של החולה אינה נבדקת – מאחר וזו אינה רלוונטית.
עם זאת, יש הבדל בקצבאות – בין היתר מאחר ונכות רפואית אינה מצריכה פיצוי והיא אינה נגזרת ישירות משכר העובד, בעוד כי נכות מהעבודה בהחלט עשויה לזכות את העובד בקצבת נכות שהיא גבוהה יותר, וזאת במסגרת הפיצוי שלו עבור אובדן יכולת העבודה.
אובדן כושר עבודה – כמה מילים לסיכום
אם אדם סובל מנכות פתאומית או לחילופין, נפגע במהלך עבודתו – עליו לממש את זכויותיו, ולפני הכל חשוב לדעת מהם ההבדלים בין נכות כללית לנכות עקב תאונת עבודה.