מהי אנטיביוטיקה?
אנטיביוטיקה משמשת לטיפול בזיהומים הנגרמים באמצעות חיידקים, יצורים מיקרוסקופיים, שחלקם עלולים לגרום למחלה. מחלות כגון עגבת, שחפת, סלמונלה, ומספר צורות של דלקת קרום המוח, נגרמות באמצעות חיידקים. בעוד שחלק מהחיידקים אינם מזיקים, אחרים טובים לגוף האדם. מאמר זה עוסק במידע חיוני על מהות האנטיביוטיקה, כיצד היא עובדת, למה היא משמשת, תופעות הלוואי האפשריות שלה, הסיכון לתגובות אלרגיות, וכיצד להשתמש בה.
מהי אנטיביוטיקה?
זוהי תרופה רבת עוצמה, שנלחמת בזיהומים חיידקיים, ומצילה חיים כאשר משתמשים בה כראוי. היא גורמת להפסקת התרבות החיידקים, או הורגת אותם, וההגנה הטבעית של הגוף בדרך כלל ממשיכה את יתרת העבודה. לפני שהחיידקים מתרבים וגורמים לתסמינים, המערכת החיסונית של הגוף בדרך כלל הורסת אותם, היות והגוף האנושי מורכב מתאי דם לבנים מיוחדים אשר תוקפים את החיידקים המזיקים. גם אם מופיעים תסמינים, המערכת החיסונית בדרך כלל מתמודדת עימם והודפת את הזיהום. יחד עם זאת, במקרים מסוימים, וכאשר החיידקים מרובים מידי, הגוף זקוק למעט עזרה אותה הוא מקבל מאנטיביוטיקה.
אנטיביוטיקה הקשורה לפניצילין כגון אמפיצילין ואמוקסיצילין נמצאת בשימוש נרחב כיום לטיפול במגוון זיהומים, והיא נמצאת בסביבה כבר זמן רב. קיימים מספר סוגי אנטיביוטיקה שונים והם זמינים רק באמצעות מרשם רופא. שימוש יתר באנטיביוטיקה הוא אחד הגורמים התורמים למספר הולך וגדל של זיהומי חיידקים שמפתחים עמידות לתרופות אנטיבקטריאליות.
בתמונה: אלכסנדר פלמינג ממציא הפניצלין (אנטיביוטיקה)
לדברי המרכז האירופאי למניעת מחלות ובקרתן, עמידות לאנטיביוטיקה ממשיכה להוות איום רציני על בריאות הציבור ברחבי העולם, ו-25,000 אנשים מתים מידי שנה כתוצאה מזיהומי חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה. על פי הנתונים, חלה עלייה ניכרת של התנגדות לאנטיביוטיקה בארבע השנים האחרונות.
השימוש באנטיביוטיקה. תרופה זו משמשת לטיפול בזיהום הנגרם באמצעות חיידקים, אך היא אינה יעילה נגד וירוסים. אם אדם סובל מזיהום ויראלי, חשוב שידע אם הוא נגרם באמצעות חיידקים או וירוסים. רוב הדלקות בדרכי הנשימה העליונות, כגון כאב גרון והתקררות, נגרמות בדרך כלל באמצעות וירוסים, ואנטיביוטיקה אינה מטפלת במחלות אלו.
תגובות אלרגיות לאנטיביוטיקה. חלק מהמטופלים עלולים לפתח תגובה אלרגית לאנטיביוטיקה. תופעות לוואי שונות עשויות לכלול פריחה, נפיחות בלשון ובפנים וקשיי נשימה. התגובות האלרגיות עשויות לנבוע כתוצאה מרגישות יתר. אם אדם חווה תגובה אלרגית לאנטיביוטיקה, עליו ליידע את הרופא או את הרוקח. תגובות אלו עלולות להיות רציניות מאוד, ולעיתים אף קטלניות, והן נקראות תגובות אנפילקטיות.
אופן השימוש באנטיביוטיקה
בדרך כלל היא נצרכת בבליעה. יחד עם זאת, היא עשויה להינתן אף כזריקה או להיות מיושמת באופן ישיר על החלק הנגוע בגוף. רוב סוגי האנטיביוטיקה מתחילים להשפיע על הזיהום בתוך מספר שעות, וחשוב לזכור להשלים את כל מסלול התרופה לשם מניעת חזרת הזיהום.
אם אדם אינו משלים את כל הטיפול, קיים סיכוי גבוה כי החיידקים יפתחו עמידות לטיפולים עתידיים, וישרדו מחלות נוספות. כתוצאה מכך, הגוף בונה התנגדות לתרופה. לכן, גם אם אדם חש טוב יותר, עליו להשלים את כל המסלול התרופתי.
חשוב מאוד שלא לצרוך אנטיביוטיקה עם אלכוהול, ואסור לבלוע את הכדור עם האכילה אלא לקחת אותו בדרך כלל כשעה לפני הארוחה או שעה לאחריה. חיוני לבצע את ההוראות באופן נכון, על מנת ליהנות מיעילות התרופה.
קריאה נוספת:
מהי אנטיביוטיקה וכיצד היא פועלת – המאמר מסביר מהם מנגנוני הפעולה של תרופה אנטיביוטית ומהי מידת יעילותה בטיפול במחלות שונות. כמו כן, ישנם קישורים לקריאה רלוונטית נוספת בתחום.
עמידות חיידקים בפני אנטיביוטיקה – שאלות ותשובות בנושא חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה. נבדקת מידת יעילותן של תרופות אנטיביוטיות במצבים שונים.