פסיכולוגיה בגרוש. מהו הטיפול הקוגניטיבי – התנהגותי (cbt) ?

הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי – הוא שיטה נפוצה מאוד כיום, וניתן לומר שבגלל יעילותה היא מקובלת ואף אופנתית. מבלי להיכנס לקורסי המבוא באוניברסיטה ומבלי ללמוד על היסטורית ההתפתחות של הטיפול הפסיכולוגי, אנסה לסקור את מאפייני הטיפול המשלב את שתי השיטות  – בשפה ברורה, פשוטה, שאינה מקצועית, כזו המיועדת להדיוטות.

פסיכולוגיה קוגניטיבית מתייחסת לשינוי דפוסי חשיבה על מנת לשנות דפוסי התנהגות. חשיבה משפיעה על התנהגות ואם תחשוב טוב תתנהג טוב. שכנוע עצמי (אוטוסוגסטיה) ועבודה מחשבתית רבה הקשורה לבחירות והחלטות לצורך כיוון המחשבה, הם המפתח בשיטת טיפול זו. פסיכולוגיה התנהגותית – היא שיטת טיפול שמאמינה כי הפרעות נפשיות הן בסך הכול תוצאה של למידה שגויה של דפוסי התנהגות והרגלים מעוותים שנרכשו במהלך החיים.

מבלי להציף כאן את הדף במונחים מקצועיים כמו למידה, גירוי ותגובה, רציונלי אמוטיבי רפלקס והתניה, ננסה להסביר את עקרונות השיטה ואת ההיגיון  העומד בבסיס השילוב בין השתיים.

שתי השיטות, גם השיטה הקוגניטיבית וגם השיטה ההתנהגותית- אינן מאמינות במקור עמוק מן העבר, בטראומה או אירוע או חוייה כגורם להפרעות הנפשיות. בניגוד לפסיכולוגיה המסורתית או לגישה הפסיכואנליטית- השיטה אינה דוגלת בנבירה עצמית ובמציאת הסיבות שהובילו למצב הנוכחי.

השיטה מאמינה בשינוי התנהגות ובשינוי דפוסי חשיבה שביכולתה לשנות התנהגות. השיטה מאמינה בהתנסות מעשית וחושבת שהטיפול אינו מסתיים בין כתלי הקליניקה. תרגילים ומשימות ליישום ניתנות למטופל על מנת להגשים את היעדים הטיפוליים.

הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי הוכח כיעיל מאוד במקרים של טיפול בחרדות מסוגים שונים (חרדה חברתית לדוגמא) לרבות פוביות (פוביות טיסה, פוביות מבעלי חיים שונים ועוד), במקרים של הפרעות התמכרות והפרעות אכילה. למטפלים שיטות רבות לשינוי התנהגות. הצפה של החרדה היא דרך אחת להתמודד עימה וכאשר מקור החרדה נחשף בפני המטופל כאשר המטפל לצידו- הסיכון להזיק לנפש המטופל פוחת.

לצד ההצפה, ישנה החשיפה ההדרגתית למקור החרדה תוך כדי סיוע ותמיכה להתמודד עימה. שינוי דפוסי מחשבה באמצעות אבחון השפה והשיח, וחיבור משפטים אחרים עבור המטופל היא דרך נוספת לשנות את דפוסי ההתנהגות. (כל אימא אומרת לבנה- אין לא יכול יש לא רוצה).

וכמובן, שימוש בחיזוקים ותגמולים בהתאם לשיטה הביהביוריסטית המסורתית המבוססת על חיזוקים חיובים ושלילים. בכל תחומי החיים לאו דווקא בתוך קליניקת הפסיכולוג- אנו משתמשים בשיטה זו. דוגמא אחת היא כשהורים גומלים את ילדיהן מחיתולים, ומשתמשים בעיצוב התנהגות על ידי מתן חיזוק חיובי על הצלחות. תורות רוחניות רבות מביאות עקרונות רבים הקיימים גם בשיטה זו.

לדוגמא שיטות ותורות כגון "הסוד" ודומיו, מאמינים שמחשבה יוצרת מציאות, וכאן טמון שורש התורה הקוגניטיבית התנהגותית המציעה חלופה פסיכולוגית לנבירה בעבר. מטופלים שאינם בנויים לנבירה זו ואינם מאמינים בפסיכולוגיה המסורתית השמרנית המבוססת על מקרי העבר כמעצבי הנפש שלנו כיום- יוכלו להסתייע בשיטת טיפול קוגניטיבי התנהגותי זו שכמו שנאמר דוגלת במעשה, בתרגול, בשינוי.

קריאה מומלצת:

הסבר על שיטת הטיפול ומאפייניה – . מהי יעילות הטיפול ולאיזה סוג של בעיות פסיכולוגיות הוא מתאים יותר מסוגי טיפולים אחרים. המרכז לבריאות הנפש גהה.

טיפול קוגיניטיבי התנהגותי – סרטו וידאו מעניין על הנושא (קצר ולעניין)

שימוש בטיפול קוגניטיבי התנהגותי במקרי חרדה – מחקר הבודק את היעילות של CBT כאמצעי טיפול במקרי חרדה אצל מבוגרים.

נגישות